FileZilla Kullanımı: FileZilla FTP Programı Ayarları

FileZilla Kullanımı: FileZilla FTP Programı Ayarları

Bu rehberde FTP sunucunuza bağlanarak içerisindeki tüm dosyaları düzenleyebilmeniz için gerekli FileZilla FTP programı ayarlarını göstereceğiz. Ancak FTP, Hostinger hosting ile dosyalarınızı yönetebilmenin tek yöntemi değildir. Aynı zamanda sürükle & bırak Dosya Yöneticisini de kullanabilirsiniz. Çoğu kullanıcı, Dosya Yöneticisini FTP’ye kıyasla çok daha kullanışlı buluyor:

Peki FileZilla nedir?

Filezilla, büyük dosyaları transfer etmenize yardımcı olan ücretsiz, açık kaynak bir ftp programıdır. Çoğu hosting firması, PHP veya scriptler aracılığıyla dosya yükleme konusunda bazı limitlere sahip, dolayısıyla FileZilla kullanımı web geliştiriciler için olmazsa olmaz araçlardan.

FileZilla FTP programı oldukça güçlüdür ve kullanımı kolaydır, bu sebeple en popüler FTP programlarından birisidir. Windows, Mac OS X, BSD işletim sistemlerini destekler. Yazılımın Türkçe dahil çeşitli dillere desteği bulunuyor ve aynı zamanda Site Yöneticisi, transfer sıraları, yer imleri gibi özelliklere sahip.

Yazımızı bitirip, FileZilla kullanımı için gerekli ayarları tamamladıktan sonra web sitenize dosya yükleme rehberine göz atmayı unutmayın.

Nelere ihtiyacınız olacak?

Devam etmeden önce önce aşağıdakilere sahip olmalısınız:

  • FileZilla FTP programı, buradan indirilebilir.
  • FTP giriş bilgileri

Adım 1 — FTP Bilgilerini Öğrenme

FileZilla kullanımı için öncelikle bağlantı kurabilmek adına FTP ayrıntılarınızı toplamanız gerekir. Hostinger’da kontrol panelinizin Dosyalar kategorisinin altındaki FTP Erişimi bölümünde bulunurlar.

Hostinger FTP Detayları

Burada, FTP Host adı, FTP Kullanıcı Adı, FTP Şifre ve FTP Port bilgilerini bulacaksınız. Bunlar, FileZilla istemcinizi yapılandırırken gerekli olacaktır. FTP Şifrenizi bilmiyor veya hatırlamıyorsanız, Hesap şifresini değiştir butonuna tıklayarak sıfırlayabilirsiniz.

Hostinger FTP Detayları

Bir geliştiriciye veya arkadaşınıza FTP erişimi vermek istiyorsanız, kontrol panelinizin FTP Hesapları bölümünden ayrı bir FTP kullanıcısı oluşturabilirsiniz.

Adım 2 — FileZilla Kullanımı: Site Yöneticisine Erişim

FileZilla FTP programına site eklemek için yapmanız gereken FileZilla’yı açmak ve Site Yöneticisi’ne erişmektir. Site Yöneticisine CTRL + S (Mac: CMD + S) tuşlarına basarak veya yeni kurulmuş FileZilla istemcisinde sol üst köşedeki simgeye tıklayarak erişilebilir.

FileZilla Kullanımı - Yeni Site

Adım 3 — Site Yöneticisi’ne site ekleme

Site Yöneticisi’ne başarıyla ulaştığımıza göre şimdi yeni bir site eklemeliyiz. Bunun için Site Ekle butonuna tıklayın ve gerekli alanları aşağıdaki resimde gösterildiği gibi doldurun.

FileZilla Kullanımı: FTP Detayları
  • Host – Bu bilgiyi hosting sağlayıcınızda bulabilirsiniz. Ancak birçok durumda ftp.ornek.com şeklinde alan adınızı host yerine kullanabilirsiniz.
  • Kapı – FTP sunucu veri portu. Varsayılan FTP port numarası 21’dir, ancak bu alan zorunlu değildir.
  • İletişim Kuralı – Herhangi bir ağda dosyaların değiş tokuşu için protokol. Lütfen FTP - Dosya aktarımı iletişim kuralı’nı seçin.
    • FTP – Belirli bir İnternet sunucusuna (veya bilgisayara) bağlantı kurmak için özel olarak tasarlanmış bir İnternet servisidir; böylece kullanıcılar dosyalarını bilgisayarlarına aktarabilir (indirme) veya kendi dosyalarını sunucuya (bilgisayar) aktarabilir (yükleyebilir).
    • SFTP – Güvenli Dosya Aktarım Protokolü, verilerin güvenli ve özel bir veri akışı kullanılarak güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlar. SSH2 protokolüyle birlikte kullanılan standart veri aktarım protokolüdür. SFTP sunucuları, 22 numaralı kapı numarasını ve FTP üzerinden SSL/TLS (örtülü mod) varsayılan olarak 990 numaralı kapıyı kullanır.
  • Şifreleme – Verinizin nasıl şifreleneceğini seçin. Yalnız düz FTP kullanılsın (düşük güvenlik) seçeneğini kullanmanızı öneririz. Çünkü diğer seçenekler sertifikalar oluşturmanızı ve bazı diğer yapılandırmalar yapmanızı gerektirir. Eğer başka bir şifreleme türü ile sunucunuza bağlanmak isterseniz, lütfen hosting sağlayıcınız ile görüşün ve onlar size yardımcı olacaklardır.
  • Oturum Açma Türü – Gerçekleşecek oturum açma türü. Uygun olanı seçmelisiniz.
    • Anonim – Kullanıcı adı ve şifre seçemezsiniz. Bu durumda kullanıcı adı her zaman “anonim”dir.
    • Normal – Kullanıcı adı ve eğer gerekliyse şifre girmelisiniz.
    • Parola sorulan – FileZilla giriş esnasında şifre sorar ve oturum boyunca şifreyi hatırlar.
    • Etkileşimli – FileZilla giriş esnasında şifre sorar ve sunucuya her yeni bağlantı kurulumunda tekrar şifre sorar.
    • Hesap – Bunu seçmek yer imleri ayarlarında “Hesap” kısmını aktifleştirir. Bu hesap türü yalnızca FTP içindir; SFTP desteklemez.
  • Kullanıcı – Bağlantı kurulurken kullanılacak FTP kullanıcı adı.
  • Parola – FTP kullanıcısının şifresi.

Oturum Açma Türü’nüzü Normal olarak ayarlamalı ve kullanıcı adınızla şifrenizi yazmalısınız.

Domain adınız host’unuza yönlendirilmemişse, ftp.domainadi.com çalışmayacaktır. Alternatif olarak, FTP yapılandırmasında belirtilen sunucu IP’sini kullanabilirsiniz.

Adım 4 — FTP sunucusuna bağlanma

Tüm bilgileri girdiğinizde, şifreniz ve diğer tüm bilgilerin doğru olduğunu bir kez daha kontrol edin ve  Bağlan veya Tamam butonlarına basıp sunucuya bağlanın.

Bunu yapmadan önce, şifreniz ve diğer tüm bilgilerin doğru olduğunu tekrar kontrol edin.

Eğer ayarlarınızdaki Şifreleme bölümünde Olabiliyorsa TLS üzerinden açıkta FTP kullanılsın yazıyorsa, TLS sertifikası inceleme ekranı karşınıza çıkabilir.

Filezilla FTP programı TLS bağlantı onayı

Devam etmek için Tamam butonuna tıklayın. Ayrıca Gelecek oturumlarda sertifikaya her zaman güven kutusunu işaretleyebilirsiniz. Bu sayede FileZilla FTP programında oluşturulan her FTP bağlantısı için aynı işlemi tekrarlamanız gerekmez.

Eğer bağlantı başarılı olduysa, FTP sunucunuzun dizin listesini görebiliyor olmalısınız.

Doğru bilgileri girdiğiniz halde bağlantı oluşturulamıyor veya hata mı alıyorsunuz? Bu durumda hosting sağlayıcınızla iletişime geçerek yardım isteyin. Ayrıca hata mesajını Google’da aratarak da yardım alabilirsiniz.

FileZilla FTP Bağlanma

Eğer 530 Login Authentication failed hatası alırsanız, şifrenizi veya kullanıcı adınızı yanlış girmişsiniz demektir. Bu bilgileri kontrol edip yeniden bağlanmayı deneyin.

Eğer FileZilla FTP programı Connection established, initializing TLS... cevabı veriyor ve bağlantı açılmıyorsa, Dosya -> Site Yöneticisi bölümünü açın ve Şifreleme bölümünü Yalnız düz FTP kullanılsın (düşük güvenlik) olarak değiştirin.

FileZilla FTP programı düz ftp kullanımı

Sonuç

Tebrikler, FileZilla FTP programı ayarlarını başarıyla tamamladınız ve FTP sunucunuza bağlandınız. İndirme, yükleme ve yönetme işlemlerinin hepsini tek bir yerden, FileZilla istemcisinden yapabilirsiniz. Eğer herhangi sorunuz, düşünceniz veya fikriniz varsa yorumlar bölümünü kullanarak kolayca bize iletebilirsiniz!

Faydalı rehberler:

Author
Yazar

Egehan D.

Egehan Hostinger'da ML ve NN ile denetimsiz öğrenme üzerinde çalışıyor. Veri analizi hakkında büyük bir tutkuya sahiptir. İşi her ne kadar hobi gibi olsa da, çeşitli aktivitelerde gönüllü olmaktan ve ormanda kamp yapmaktan da büyük oranda zevk alıyor.